Τρίτη 21 Μαρτίου 2017


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ





«Στο κράτος του Ρήγα, ο λαός δεν χρειάζεται να διαδηλώσει, διότι ο ίδιος διαθέτει πολιτική βούληση, νομοθετεί και αποφασίζει.»
(...σ΄αυτήν εδώ ακριβώς τη φράση του καθηγητή, βρίσκεται πολύ μεγάλη ουσία!)


"Η δημοκρατία του Ρήγα δεν αποκλείει την κοινωνία από το πολιτικό σύστημα, εισάγει την αρχή της πολιτικής αυτοκυβέρνησης της κοινωνίας. Ο λαός του Ρήγα συγκροτεί ο ίδιος το πολιτικό σύστημα, ενώ σήμερα το πολιτικό σύστημα κατέχεται ολοκληρωτικά από τους νομείς του πολιτειακού μέρους του κράτους και ο λαός αντιμετωπίζεται ως ιδιώτης. Στο σημερινό κράτος, ο λαός δεν είναι ούτε πολιτικά κύριος της πολιτείας, ούτε εντολέας. Την ιδιότητα του εντολέα την κατέχουν οι πολιτικοί και άλλοι φορείς του κράτους, οι ίδιοι που κατέχουν και την ιδιότητα του εντολοδόχου. Γι΄αυτό και η πολιτική τάξη μπορεί να αποφασίζει τι σκέφτεται, τι θέλει, πώς θα ζήσει η κοινωνία, κατά βούληση. Πολιτεύεται κατά την εαυτής βούληση και αυτοβούλως αναιρεί τις εξαγγελίες ή υποσχέσεις της, χωρίς συνέπειες.
Στο κράτος του Ρήγα, ο λαός δεν χρειάζεται να διαδηλώσει, διότι ο ίδιος διαθέτει πολιτική βούληση, νομοθετεί και αποφασίζει. Δεν τελεί υπό νομική αντίληψη. Αντιθέτως, οι εντολοδόχοι του πολιτικοί τελούν υπό την άμεση κηδεμονία του: δεσμεύονται από τη βούλησή του, είναι πλήρως ελεγχόμενοι, υπόκεινται στη δικαιοσύνη και, επιπροσθέτως, είναι ελευθέρως ανακλητοί. Η πολιτεία του Ρήγα είναι δημοκρατική, το σημερινό σύστημα, παρ΄όλα όσα λέγονται, είναι μια απλώς εκλόγιμη μοναρχία, χωρίς καν αντιπροσωπευτικό πρόσημο."

Γιώργος Κοντογιώργης
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης στις 23.11.2008.

________________________

Ελένη Ξένου.





«Το μέλλον σε μερικές δεκαετίες θα είναι τελείως διαφορετικό! Οι κοινωνίες θα μπουν στο πολιτικό σύστημα ως εντολείς, θα πάρουν δηλαδή την ιδιότητα του εντολέα που κατέχουν σήμερα οι "πολιτικοί" και το σύστημα θα προσομοιωθεί τουλάχιστον, δηλαδή θα γίνει τουλάχιστον σε έναν μικρό βαθμό, αντιπροσωπευτικό».

Γιώργος Κοντογιώργης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου