Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Βουλή, είναι ένας θεσμός φαλκίδευσης και εξουδετέρωσης της βούλησης της κοινωνίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ





"...Όπως διαπιστώνεται, ο καθημερινός λόγος κινείται στον αστερισμό της δημοκρατίας. Δημοκρατία έχει η Τουρκία, δημοκρατία έχει η Ελλάδα, δημοκρατία έχει η Αμερική, η Βόρεια Κορέα, παλαιότερα είχε ο Καντάφη. Η χούντα η ελληνική ήταν ελληνική δημοκρατία… Επομένως, όποιος βεβαίως λέει ότι το σύστημα δεν είναι δημοκρατικό είναι της χουντικής δημοκρατίας. Δημοκρατία όμως και πάλι…
Όλο το σύστημα είναι λαθροχειρικό. Μη ξεχνάμε ότι την ηγεσία την οποία θα κληθούμε να επιλέξουμε, -το έχουμε πει πολλές φορές- την βγάζουν οι μηχανισμοί. Ο πρωθυπουργός, γιατί όλοι λένε ότι εμείς τον εκλέξαμε, ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Βουλή. Και επομένως από το κόμμα το οποίο ηγεμονεύει στη Βουλή. Κατά τι λοιπόν εκλέγουμε; Εάν η Βουλή αλλάξει άποψη και ορίσει -δηλαδή το κόμμα- έναν άλλον πρωθυπουργό, είναι στις αρμοδιότητές της. Και η κοινωνία θα κάθεται να είναι θεατής στα κανάλια, για να βλέπει τα δρώμενα. Εάν τα βρουν σε επίπεδο δύο-τριών κομμάτων να εκτοπίσουν το κόμμα της πλειοψηφίας, πάλι το ίδιο. Η κυβέρνηση, δεν βασίζεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας, βασίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Για σκεφτείτε το λιγάκι… Η Βουλή, είναι ένας θεσμός φαλκίδευσης και εξουδετέρωσης της βούλησης της κοινωνίας. Κατά την ίδια έννοια που και η ψήφος της κοινωνίας, είναι ένα μέσον παραίτησης, όχι εκλογής κάποιου, αλλά μέσω αυτού του προσχήματος της εκλογής κάποιου που δεν τον εκλέγει τελικά η ίδια, πραγματοποιεί την παραίτησή της από την ίδια την ελευθερία που έχει να καθορίζει τα του οίκου της.
Νομιμοφάνεια έχει και η απολυταρχία και η φεουδαρχία… 
Μη νομίζετε ότι δεν έχει νομιμοφάνεια ένα άλλο καθεστώς εκτός από τη δημοκρατία. Όλα τα καθεστώτα έχουν νομιμοφάνεια. Απλώς όμως, το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η αμφισβήτηση των θεμελίων, όχι του συστήματος που ζούμε, αλλά της ιδέας πάνω στην οποία στηρίζεται και επιχειρηματολογεί το σύστημα αυτό. Ότι είναι "δημοκρατικό". Και αυτό, δεν οφείλεται σε ρητορικές «δε μας αρέσει να λέμε ψέματα» ας πούμε… Δεν είναι θεωρητικό το ζήτημα, είναι πρακτικό.

Μας λένε ότι οι κοινωνίες, -ο αντίλογος- ότι οι κοινωνίες δεν είναι ικανές να αποφασίσουν. Ε, λοιπόν μέχρι σήμερα αυτοί οι οποίοι εκρίθησαν ικανοί να αποφασίζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας και των χωρών τους, απεδείχθησαν ότι είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να επιλέξει κανείς. Ε, δε πρέπει να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο; Οι κοινωνίες πώς θα αντιδράσουν; Όπως θα αντιδράσει κάποιος που του κλείνουν το στόμα και τη μύτη. Κλωτσάει! …"





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
(Απομαγνητοφώνηση Ελένη Ξένου, από ραδιοφωνική εκπομπή "Ακροβάτες του Ονείρου" του Πέτρο Ιωάννου, με καλεσμένο του τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Γιώργο Κοντογιώργη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου